Nieuws

Je bent hier:

Boekbespreking: Taekwondo History

Taekwondo history, Engelstalig, 896 pagina’s, geïllustreerd (zwart-wit foto’s)

Door Dr. He-Young Kimm

Uitgeverij Hando Press

ISBN 978-0-9890807-8-1

Voor degenen die Dr. He-Young Kimm niet kennen, deze man heeft vele stijlen beoefend en is de grondlegger van Hanmudo, waarvoor Frans van Boxtel in Uden de vertegenwoordiger in Nederland is. Veel noemenswaardiger is dat hij wellicht de grootste geschiedschrijver van alle Koreaanse martial arts is. Diverse publicaties komen van zijn hand, waarin de oorsprong en ontwikkeling van Koreaanse vechtkunsten uitvoerig worden beschreven.

In 2013 verscheen dit zeer lijvige boek (een kleine 900 pagina’s!) over de geschiedenis van Taekwondo. Op de omslag prijkt grootmeester Kang Shin Chul, de meester die wel wordt gezien als de persoon die van Iran de tweede Taekwondo natie na Korea maakte. Zo is het boek doorspekt met foto’s van vele meesters en grootmeesters en uiteraard verhalen over hen. Iedere Taekwondoka, die wel eens van een meester heeft gehoord of mee heeft getraind, heeft grote kans die persoon in dit boek tegen te komen. En het beperkt zich niet tot Koreaanse meesters.

Martial arts, maar ook de geschiedenis van Korea

Het boek is verdeeld in negen delen. Het eerste deel behandelt de oorsprong van Koreaanse martial arts. Centraal hierin staat Taekkyon, als voorloper van Taekwondo. Maar ook het Japanse Karate wordt genoemd als één van de bronnen, waaruit Taekwondo is ontsprongen. Voor degenen die meer in Korea zijn geïnteresseerd dan alleen de martial arts, doet dit deel ook de geschiedenis van Korea uit de doeken. Diverse koningen en generaals passeren de revue, uiteraard de drie koninkrijken periode enzovoort.

Het tweede deel gaat in op de ontwikkeling van Taekwondo in Korea, vanaf de vijf kwans tot aan de Korean Taekwondo Association (KTA). Taekwondo werd onderdeel van de militaire opleiding in Korea en door demonstraties van militaire teams aan het Amerikaanse leger ten tijde van de Vietnamoorlog, begint de verspreiding van Taekwondo over de wereld. En dus de oprichting van een internationale bond: de ITF, met haar vormen (tul, hyung). Dit wordt allemaal in deel drie behandeld.

Van vechtkunst naar vechtsport

Deel vier gaat over de verdere ontwikkeling binnen de KTA. Deel vijf vertelt over de oprichting en bouw van Kukkiwon, maar in dit deel worden ook de technieken van taegeuk en poomsae beschreven, zoals in deel drie de ITF vormen worden beschreven. Deel zes gaat over de WTF (nu WT geheten). In dit deel komt ook de ontwikkeling van Taekwondo als vechtsport (in plaats van vechtkunst) aan bod. Meer en meer komt de nadruk op competitiesport te liggen, met uiteraard toernooien en kampioenschappen. Eerst regionale kampioenschappen, dan wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische Spelen. Deel zeven duikt dieper in op de ontwikkelingen binnen de ITF, de strubbelingen binnen die organisatie na het overlijden van generaal Choi Hong Hi, en het opsplitsen van de ITF. Ook de relatie met Noord-Korea komt in dit deel aan bod.

Verspreiding van Taekwondo over de wereld

Delen acht en negen tenslotte, gaan over de verspreiding van Taekwondo over de hele wereld. Deel acht gaat specifiek over Amerika. Dat zet zich voor een deel door in deel negen, want dat gaat in eerste instantie over de diverse regio’s van de Verenigde Staten. Maar vervolgens komen alle werelddelen aan bod. En uiteraard een stuk over Nederland, waarin Park Jong Soo wordt genoemd; de persoon die Taekwondo naar Nederland bracht. Seo Myung Soo komt ook aan bod. Frans van Boxtel en oud TBN-bestuurder Peter Sanders worden met naam genoemd. Ook interessant is het feit dat een stuk over Wim Bos gaat. Weliswaar in het hoofdstuk over Italië, waar Wim Bos zich met ITF Taekwondo bezighoudt, maar toch.

De geschiedenis van Taekwondo kan niet worden gezien zonder de geschiedenis van de ITF hierbij te betrekken. In de begindagen is Nederland ook een ITF land geweest. Maar het boek neigt wel naar een voorkeursbehandeling van het ITF Taekwondo. Met name wanneer je het stuk over Nederland leest, krijg je het idee dat het niet volledig is. Wim Bos was bijvoorbeeld de leraar van Henk Meijer, maar over Henk Meijer, die als eerste niet-Koreaan in Korea wereldkampioen werd, staat niets vermeld.

Dat neemt niet weg dat Taekwondo History misschien wel de enige publicatie is, waarin zo uitvoerig de ontwikkeling van Taekwondo wordt beschreven.

Het boek is overigens niet makkelijk te krijgen. Zelf kocht ik het in Korea, nadat ik bij mijn bezoek aan grootmeester Kang erop werd gewezen.

Via de website www.heyoungkimm.com is het boek te bestellen. Hoewel het eigenlijk alleen binnen de USA wordt verscheept, lijkt het erop dat het ook wel buiten Amerika wordt verstuurd. Maar dan even een mailtje sturen aan heyoungkimm@yahoo.com.

Tekst: redactie TBN – Edwin van Beek

Gerelateerd nieuws