Het Instituut Sport Rechtspraak (ISR) heeft het Nationale Doping Reglement en het Reglement Seksuele Intimidatie aangepast. In deze reglementen krijgt de zgn. aanklager een rol. Deze rol dient te worden vastgelegd in de statuten van sportbonden. Omdat de meeste sportbonden, waar onder de TBN haar statuten nog niet hebben aangepast, heeft de ISR per 13 juni een overgangsbepaling geïntroduceerd. Deze blijft van kracht tot het moment dat de TBN haar statuten heeft gewijzigd.
De aangepaste reglementen inclusief overgangsbepaling treft u onderstaand aan.
ISR Reglement Seksuele Intimidatie 2016 met overgangsbepaling
Nationaal Dopingreglement 2016 met overgangsbepaling
De aanklager
Bij de ontwikkeling van de visie en aanpak sport en integriteit door NOC*NSF is geconstateerd dat het wenselijk is onderzoek en waarheidsvinding bij ernstige misdragingen in de sport op het terrein van seksuele intimidatie en doping te verbeteren. Het is van belang dat de procedure van melding tot tuchtuitspraak zorgvuldiger wordt doorlopen. Het instellen van een poule van aanklagers in de sport en het instellen van onderzoekscommissie die sport breed onafhankelijk onderzoek kunnen doen naar misdragingen dient dit te verbeteren. Sportbonden aangesloten bij het ISR kunnen in de nabije toekomst een beroep doen op deze poule van aanklagers. Voordat een aanklager werkzaamheden kan verrichten is het noodzakelijk dat haar/zijn rol staat beschreven in de statuten van de sportbond.
De ISR reglementen zijn om die reden herschreven met de toevoeging van de aanklager in de sportrechtspraak. De aanklager heeft als functie om de eerste meldingen van misstanden binnen de thema’s doping en SI te (laten) onderzoeken en kan een zaak aanbrengen bij de tuchtcommissie. Hij/zij heeft ook de mogelijkheid om een zaak te schikken of te seponeren (behalve bij dopingzaken). De aanklager heeft een zelfstandige rol en opereert namens de – bij het ISR aangesloten – sportorganisaties.
Dopingreglement
De aanleiding voor het wijzigen van het dopingreglement is terug te voeren op enerzijds de invoering van dopingwetgeving in Nederland en anderzijds de nieuwe WAD Code per 2015. Er is wetgeving in ontwikkeling op basis waarvan de Dopingautoriteit zal worden omgevormd van een Stichting naar een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Om daar al op voorbereid te zijn, is dit in het NDR reeds gewijzigd. Daarnaast heeft de nieuwe WAD Code vanaf 2015 geleid tot grote wijzigingen in de dopingregelgeving. In het eerste jaar waarop deze regels in de praktijk zijn toegepast, hebben zowel WADA als de Dopingautoriteit verbeterpunten geconstateerd in het dopingreglement en de toepassing daarvan in tuchtprocedures. Naar aanleiding daarvan zijn nu enkele verduidelijkingen en verbeteringen doorgevoerd in het NDR.